Allteftersom fler och fler höstlöv lämnar trädens lövverk och singlar ner emot marken börjar det dra ihop sig till årets upplaga av XC-race. Start och mål kommer som vanligt att vara vid Vidingsjö Motionscentrum och jag själv tycker att det börjar bli lägligt att förhöra sig om vad arrangörerna förväntar sig av årets lopp.

I år har man ställt upp med två huvudansvariga för bansättningen och de har tillsammans varit ute och testat terrängen och olika banstråk. En av de ansvariga är Viktor Jiglund och efter att bansträckningen blev klar ville jag såklart veta mer. Banan man springer är unik för varje år och dess sträckning hemlig till tävlingsdagen men Viktor kan ändå berätta att han och Johan Allard, som är den andra bansättaren, tillsammans har varit ute och testsprungit olika sträckor och sedan återvänt till skrivbordet. ”Vi har båda erfarenhet av orientering och det har underlättat för arbetet då vi kunnat planera innan hur långt från motionscentrum vi kan vara och sedan har vi haft karta med oss när vi varit ute för att kunna jämföra och skriva ned våra upplevelser direkt” säger Viktor. Deras gemensamma mål har varit att hitta ett antal natursköna stråk och kombinera dem med lite tuffare partier. ”Det är kul om löparna känner att banan är en utmaning men att de också får uppleva de finaste delarna av naturen på hösten.”

Banan som i detalj fortfarande är hemlig mäter 5 respektive 10km och tar dig utanför stigar och vägar i Vidingsjös natur. Vi i arrangörsgruppen ser fram emot en härlig höstdag den 19:e oktober och vi hoppas såklart att många kommer för att springa och heja. I mitt intresse ligger också att årets ”gåva” till alla löpare anländer med leverans idag. Det är spännande!

Nu när vi gått in i oktober börjar det bli hög tid att anmäla sig. Har du inte redan gjort det kan det göras genom denna länk.

Hoppas vi ses den 19:e!

2 veckor kvar